De Quadgin is een volle, maar tegelijk zachte en iets zoetere gin geworden van 40%. De geur verraad duidelijk de aroma's van het moederbier. Ook in de eerst waarneembare smaken kan je de Quadrum XII duidelijk herkennen. Daarna neemt de jeneverbes over. Om een zekere frisheid te bekomen voegden we nog een vleugje Curaçao appelsien toe. De nasmaak van de Quadgin is lang en intens.

De Quadgin is een 'Belgian Old Tom' gin geworden met een genereuze en een iets zoetere smaak die perfect puur te drinken is. Maar hij is natuurlijk ook perfect te combineren met een (liefst milde) tonic, zoals een Indi tonic.

Aanbevolen tonics: Fevertree Elderflower, Indi Botanical Tonic water
Aanbevolen botanicals: verse korianderblaadjes, zeste van appelsien, lange pepers

Alcohol: 40% ABV
Verpakking: fles 500ml
EAN: 5425039280479

Wat is Old Tom gin?
Old Tom Gin was een gintype dat populair was in het 18e eeuwse Engeland. Het is iets zoeter dan een London Dry gin, maar iets droger dan de Belgische jenever. Hierdoor wordt het ook wel 'the missing link' genoemd.

De Hoppiness gin dankt zijn ontstaan aan het Eva bier. Bekende biersommelier Sofie Vanrafelghem was op zoek naar een mooie afsluiter van haar Eva project. Het Eva project had als doel vrouwen kennis te laten maken met de diverciteit in smaken van het bier en ze bier te leren appreciëren. Er was nog een voorraad van zo'n 1.800l Eva bier beschikbaar. Een beetje geïnspireerd door het idee van onze Quadgin (onze eerste gin gemaakt van het Quadrum 12 bier), was het besluit snel genomen om er gin van te maken. Om dit mogelijk te maken hebben dan ook een zestal 'vrijwilligers' het Eva bier manueel uit de flesjes geholpen.

Het bier werd eerst op lage temperatuur gestookt om de fruitige smaak van het bier zoveel mogelijk te bewaren. Om aan deze Eva 'white spirit' de typische ginsmaak te geven werd er een basis gin kruidenmengeling toegevoegd.

Van bij het begin stond vast dat de link met het eva bier zo groot mogelijk moest zijn. Er werd dan ook al snel gedacht aan het verwerken van één van de hopsoorten van het bier in de gin. Na enkele smaaktesten bleek de Cascade hiervoor het meest geschikt. Deze hop hebben we dan ook (zij het met mate) verwerkt in de Eva gin.

We kozen ervoor om de gin in een witte kruik te bottelen. Het resiltaat is een frivole, fruitige gin met duidelijke citrustoetsen van 40,3°. Er zijn slechts 1.200 flessen Hoppiness gin beschikbaar, dus snel zijn is de boodschap.

Deze Hoppiness gin laat zich puur drinken, maar is ook perfect in combinatie met een niet te bittere tonic (1724 of Fentimans Tonic Water) en een schijfje limoen.

Alcohol: 40,3% ABV
Verpakking: Witte kruik 500ml
EAN: 5425039280998

U kan de gin rechtstreeks bij ons bestellen via deze pagina.

We zijn al sinds 2015 bezig met een 'Single Malt Whisky' project. Whisky liefhebbers zijnde, kriebelde het toch om eens eigen levenswater te maken. Als brandstof voor onze whisky kozen we natuurlijk voor onze Quadrum 12. Met zijn volle smaak en hoge alcoholgehalte ideaal om hiermee ons eigen whisky te creëren.

We hebben geen idee geven wat de smaak zal worden. Dat is voor ons, net zoals voor u, een verrassing. Voor ons eerste vat hebben we gekozen voor een bourbon vat, waarvan we vrij zeker zijn dat wij zelfs na een relatief korte periode van 3 jaar (wat de minimum tijd op vat is voor een whisky) een vrije zoete en ronde whisky zullen bekomen met de nodige vanilletoetsen.

De 'white spirit' voor de Quadrum Single Malt hebben we wel al geproefd. En die is zacht, boterachtig en vol van smaak.

De whisky zal uiteindelijk gebotteld worden in flessen van 500ml en een alcohol gehalte van 46° hebben. een beperkt volume wordt aan 'cask strength' (60-63°) gebottleld.  Een klein gedeelte zal ook langer op vat blijven liggen, namelijk voor 5 of 7 jaar. Het eerste vat werd op voorhand als een 'crowd funding' project gepromoot en is zo goed als uitverkocht. die eerste vat wordt september 2018 gebotteld.

Inmiddels hebben wij nog drie andere vaten - waaronder een portovat en een highland whisky vat - gevuld met de spirit van de Quadrum 12.  Die zullen het levenslicht zien in 2019, 2020 en 2021.